Historie

Det gamle fabrikkbygget slik det ser ut i dag. Dette skal være den største fabrikkbygningen i tre i Norden og blant de største i Europa.

Fra gamlefabrikken.

Det var mange kvinnelige arbeidsplasser på fabrikken.

Innvik - fabrikken ved den vakre Nordfjorden

I 1890 reiste Wald P. Skaaden og Andreas Svarstad bygningen som ble grunnsteinen i et stort industriforetak med navnet Indvikens Uldspinderi.

Storelva, som til denne tid hadde rent fritt og uhindret ut i den vakre Nordfjorden, ble en viktig ressurs for fabrikken. Vannet i elva ble maskinenes drivkraft. Rundt 1900 ble fabrikken utvidet og de første vevstolene ble tatt i bruk. Navnet ble da endret til Indvikens Uldvarefabrik. Ull ble nå ikke lenger kun foredlet til garn, men også til tøy og tepper.

I 1960-årene vokste interessen for hjemmeinnredning og møbelindustrien ekspanderte. Den første kolleksjonen med møbeltekstiler var klar fra Innvik Ullvarefabrikk ved årsskiftet 1960-1961 og denne ble først og fremst presentert for den voksende møbelindustrien på Sunnmøre.

I 1991 gikk bedriften fra å være familieeid til å få inn nye eiere, disse besto av strategiske investorer, sammen med de ansatte i bedriften. I tiden som fulgte ble det satt enda sterkere fokus på design og kvalitet, og dette førte til investeringer i topp moderne design- og produksjonsutstyr. Det var i samme periode at man også så smått startet eksportsatsingen til bedriften.

I 1998 overtok Innvik Ullvare AS bedriften Sellgrens Veveri AS på Tingvoll. Bedriften er i dag lokalisert med all sin virksomhet i Innvik i Nordfjord og fremstår som en moderne tekstilfabrikk med et eksportsalg på vel 50% av totalomsetningen. Bedriften har i dag lokale eiere som er aktive i daglige driften.    

Fabrikken slik den ser ut i dag (juli 2019).

Alle foto: Jørn Sønsterudbråten.

Alle foto: Jørn Sønsterudbråten.